آیین نخل گردانی
نگاهی به آیین نخل گردانی یازدهم محرم در شاهرود

 منبع : ایرنا

 نويسنده :     ایمیل :

 نوشته شده در تاريخ : 2011/12/08   ( آخرين ويرايش : 2012/11/27 )

نگاهی به آیین نخل گردانی یازدهم محرم در شاهرود

شاهرود - مردم شاهرود عصر روز یازدهم محرم به یاد فاجعه جانگداز عاشورا و شهادت حضرت حسین ابن علی (ع) و یارانش آیین نخل گردانی را با شور و احساسات مذهبی خاص برگزار می كنند.

نگاهی به آیین نخل گردانی یازدهم محرم در شاهرود

به گزارش ایرنا این آیین طبق آداب و سنتهای قدیمی همه ساله در عصر روز یازدهم محرم با به راه افتادن دسته های چاوش خوانی، سینه زنی و زنجیر زنی با حضور انبوه عزاداران حسینی در محدوده بافت قدیمی شاهرود برگزار می شود.

مراسم نخل گردانی مختص شهر شاهرود نیست و اهالی بسطام، مجن و بیشتر مناطق شهری و روستایی این شهرستان نیز نظیر آن را كه نمادی از خیمه گاه سبزپوش حضرت حسین ابن علی (ع) و تشییع نمادین سرور شهیدان عالم است روز عاشورای حسینی برگزار می كنند.

برپایی این آیین ها نشان از علاقمندی و ارادت وافر مردم به حضرت سیدالشهدا (ع) و یارانش دارد و عزاداران با شركت در این آیین ها ابراز می دارند كه اگر در هنگام فاجعه جانسوز عاشورا حضور داشتند به یاری امام و مقتدایشان می شتافتند.

مسجد پای نخل و تكیه بازار شاهرود كه از مساجد و تكایای قدیمی و برگزاركننده این آیین هستند وظیفه نگهداری و تزیین نخل با پارچه های مشكی، قرمز و سبز كه نشانه عزا، خون و شهادت سالار شهیدان است را بر عهده دارند.

نخل شاهرود صبح روز یازدهم محرم از جایگاه دائمی آن واقع در جنب مسجد پای نخل توسط عزاداران وارادتمندان اهل بیت به خیابان شهید صدوقی (مزار) منتقل می شود و عزاداران به آذین بندی آن و نذر و نیاز می پردازند.

نخل های برخی از شهرها و روستاهای شاهرود همچنین علاوه بر تفاوت از نظر اندازه در نحوه تزیین نیز متفاوت است و برروی آن با آیاتی از كلام الله مجید و اشعاری از محتشم كاشانی تزیین شده است.

بجز عزاداران حسینی در شاهرود اهالی باغزندان شاهرود نیز در مراسم حمل نخل شاهرود از سالیان دور مشاركت داشته و برخی از روستاهای حومه شاهرود از جمله رویان و دیزج نیز با روانه كردن دسته های عزاداری به شاهرود در این مراسم باشكوه شركت می كنند.

انبوه جمعیت و دسته های عزاداری مردم شهر و روستاهای شركت كننده در این مراسم سنتی به حدی است كه سراسر خیابان شهید صدوقی و خیابانهای منشعب از آن را فرا می گیرد و فریادهای ( وای حسین كشته شد و...) عزاداران حزن و ماتم مردم و مشایعت كنندگان را دو چندان می كند.

نخل شاهرود كه از بزرگترین نخل های كشور است درهنگام برگزاری این آیین توسط دهها نخل كوچك، طوق و علم و دسته جات و هیاتهای عزداری تا مزار قدیمی و پارك شهدای محراب شاهرود همراهی می شود و مردم دراین مكان به نوحه خوانی و عزاداری می پردازند.

در پایان این مراسم كه تا مغرب بطول می انجامد نخل بزرگ شاهرود به مكان دائمی خود واقع در جنب مسجد پای نخل منتقل می شود.

در مراسم نخل گردانی شاهرود كه اخیرا در فهرست آثار ملی ثبت شده و نمادی از تابوت پیكر مطهر امام حسین (ع) است پس از گذاشته شدن نخل در مقابل مزار قدیمی شاهرود و قرار گرفتن طوقها و دیگر نشانه ها در اطراف آن، دسته ها و هیات های مذهبی هر یك برای دقایقی به ترتیب در مقابل نخل به عزاداری می پردازند، در این هنگام نوحه پنج تن آل عبا توسط یكی از مداحان هیات باغزندان خوانده شده و همه حاضرین اقدام به سینه زنی می كنند.

پس از خواندن نوحه و ایراد سخنرانی توسط یكی از وعاظ و با گذشت ساعتی از آغاز مراسم، نخل در میان فریاد یا حسین یا حسین ، عزاداران حركت داده شده و به محل اولیه بازگردانده می شود.

نخل شاهرود دارای 9 تیر اصلی است كه از زمان ساخت به محلات و فامیل های خاصی اختصاص داشته و در طی سالیان گذشته نیز هنگام نخل گردانی افراد منسوب به همان محله یا فامیل، در زیر چوب های متعلق به خود قرار می گیرند.

شهر شاهرود دارای سه نخل است، یكی از نخل ها به محله باغزندان تعلق دارد و همه ساله در روز عاشورا مراسم نخل گردانی در این محله از شهر نیز بر پا می شود.

طبق اظهار آگاهان آیین نخل گردانی در شاهرود قدمتی حدود 150 سال دارد

<< آخرین صفحه   1 2   اولین صفحه >>
امتیازدهی
سه شنبه ٢٩ اسفند ١٤٠٢